sâmbătă, 1 februarie 2014

Paine rustica cu masline


Pentru ca  cea de a treia paine care imi propusesem sa o realizez a fost cu maia salbatica si rezultatul nu cel asteptat ,mai am de cercetat si cautat la acest capitol, sa incercam ceva sigur dupa numarul de comentarii pozitive si reusite subscrise in josul paginii al acestei retete preluata de pe site-ul doamnei Laura Adamache.http://www.lauraadamache.ro/2012/01/paine-rustica-cu-masline.html#_
Rezultatul se poate vedea in poza de prezentare.

Sa vedem ingredientele:
  • 500 g faina
  • 370 g apa calduta
  • 4 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita rasa sare
  • 120 g masline negre

Mod de Preparare

  • Punem faina intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Amestecam drojdia cu 1 lingurita de  zahar si adaugam apoi cu putina apa calduta (nu fierbinte!).O lasam 5 minute deoparte sa vedem daca este activa si face bule la suprafata apei.
  • Turnam apa in centrul fainii , drojdia dizolvata si amestecam putin pana prinde consistenta,adaugam sarea , taiem maslinele in feliute subtiri si le adaugam aluatului.
  • Amestecam cu o lingura de lemn, deoarece aluatul este foarte moale si lipicios, pana cand inglobam maslinele in aluat.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 2 ore.


  • Cu 15 minute inainte de terminarea perioadei de dospit, bagam in cuptor o cratita mai inalta (cca 30 cm inaltime si cu un diametru de 24cm) si il preincalzim la 250°C.Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine pudrata cu faina ( aluatul este destul de moale) si il modelam in forma de dreptunghi.Impaturim marginea din dreapta peste aluat pana la jumatate apoi marginea din stanga peste intreg aluatul.Incercam sa-l modelam cat mai rotund si il intoarcem cu partea impaturita in jos. 
  • Cand cuptorul a atins temperatura de 250°C, scoatem cu grija cratita (atentie mare sa nu va ardeti), scoatem capacul, punem painica noastra in cratita, o acoperim repede cu capacul si o bagam in cuptor.
  • O coacem 30 minute la 250°C, apoi scoatem capacul si o mai coacem inca 5 minute la 230°C ca sa prinda o culoare frumoasa, uniforma.

Iar sectiunea se prezinta astfel:

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu