500 grame de faina
25 grame drojdie proaspata
350 ml lapte
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
Mod de prepare:
- Drojdia se freaca cu zaharul pana devine pasta . Se adauga putin lapte caldut din cantitatea listata mai sus.Se lasa 10 minute la dospit.
- In vasul de mixare punem laptele caldut,drojdia dospita si faina cernuta amestecata cu sarea.La viteza mica se incepe mixarea aluatului.
- Urmeaza framantarea in jur de 10 minute pana suprafata aluatului devine neteda.Se lasa la dopsit , intr un loc caldut ,pentru doua ore.
- Dupa ce s-au scurs cele doua ore ,aluatul trebuie iarasi framantat.Nu am insistat prea mult la aceasta etapa.In acest moment,doamnele care au fost sursa de inspiratie,puneau aluatul in tava de cozonac si il mai lasau la crescut inca o ora.Eu l-am lasat in forma in care dospise pana atunci la loc caldut pana a mai trecut si cea de a treia ora .
- Cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospit ,incalzim cuptorul la 250 de grade cu o oala cu capac inauntru.
- Lasam painea la cuptor timp de 30 de minute cu oala acoperita dupa care coboram temperatura la 220 de grade si lasam oala fara capac si mai tinem painea inca 10 minute la cuptor.
- La final invelim painea intru-un prosop si o sprijim in picioare de un zid pana se raceste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu