marți, 11 februarie 2014

Placinte cu urda si migdale

     


     Acesti trandafiri fac parte din categoria retetelor care trebuiesc incercate.  Reteta originala o gasiti aici: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/trandafiri-cu-urda-si-migdale.html

Ingrediente Trandafiri Cu Urda Si Migdale:
  • 500 de grame de faina boromir pentru patiserie
  • 100 de grame de zahar
  • 5 galbenusuri
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 190-200 de ml. de lapte
  • 20 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • 100 de grame de unt grasime 82%
  • 100 de grame de branza de vaci bine stoarsa de zer + 180 de grame branza de oaie
  • 50 de grame de stafide
  • coaja rasa de la doua portocale
  • zahar pudra pentru presarat

Preparare Trandafiri Cu Urda Si Migdale:

1. Intr-un castron se freaca drojdia cu 1 lingura de zahar (din cantitatea totala).Se pune o lingura de lapte incalzit.Se acopera cu un servet si se lasa la loc caldut sa se activeze drojdia.Daca dupa 10 -15 minute nu este activata va trebuie alta drojdie.

2. Pana cand se activeaza drojdia, se incalzeste laptele (ca pentru paine, la 37-38 de grade), se topeste untul (sa fie lichid, dar nu fierbinte) si 4 galbenusuri se bat cu sarea, se adauga 50  de grame de zahar, 1 lingurita extract de vanilie si apoi si laptele. Coaja rasa de portocala se amesteca cu faina.

3. Se omogenizeaza laptele amestecat cu galbenusuri cu drojdia activata si se toarna peste faina intr-un castron incapator, framantand energic cu mana sau cu mixerul. Dupa ce aluatul se leaga, se adauga si untul topit, putin cate putin, pana la incorporarea totala. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, deloc lipicios (cel putin 15 minute manual si 8-9 minute cu mixerul).In functie de faina s-ar putea ca aluatul sa mai ceara lapte.Adaugati cate o lingura(in jur de doua) pe rand pana se leaga aluatul apoi untul topit.

4. Aluatul l-am lasat in bolul de mixare fara sa-i ung peretii cu ulei.L-am acoperit cu un servet.Intre timp am incalzit cuptorul 15 minute la 60 de grade.Lasam aluatul in cuptorul stins ,cu lumina aprinsa, ca sa creasca pana isi dubleaza volumul.
 5. Pana aluatul creste, se pregateste umplutura: intr-un castron se pune urda, coaja rasa se portocale, migdalele sfaramate, 50 de grame de zahar si extractul de vanilie (1 lingurita).Se adauga cel de al patrulea galbenusul de ou in timp ce se amesteca bine, doar atat cat e nevoie sa se formeze o umplutura destul de tare ca si consistenta.

 6. Dupa ce aluatul a crescut arata cam asa:

Se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in 15 bucati egale.
7. Pe rand, fiecare bucata se aplatizeaza cu palma sau sucitorul, formand un disc pe cat posibil de apropiat de forma unui cerc cu diametrul de 15-16 cm., cu marginile frumoase si netede .
8. Se cresteaza in forma de cruce pornind de la margini catre centrul discului, fara a desprinde bucatile complet .
 9. Se aseaza la mijloc o “bila” de umplutura, cam de dimensiunea unei nuci .

10.Se apuca una dintre “petalele” de aluat si se trage peste umplutura, colturile presandu-le dedesubt.

11.Se continua cu “petala” imediat urmatoare (indiferent daca mergeti in contra sau in sensul acelor de ceasornic, daca ati pornit intr-o directie, pastrati-o pana la capat, nu alternati petalele in cruce).

12.In final, se obtine un trandafiras dragut care se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.


13. Se lasa placintele sa creasca in tava, acoperite cu un servet  cam 1/2 de ora. Intre timp, se incinge cuptorul pana la 160 de grade Celsius. Inainte de a da placintele la cuptor, se ung cu galbenusul ramas.
14. Se coc in cuptorul preincins la 160 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, timp in care trandafirii nostri umpluti cu urda vor creste si se vor rumeni frumos.Sa intoarce-ti tava la jumatatea timpului de coacere pentru a se rumeni uniform trandafirii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu