sâmbătă, 8 martie 2014

Tort cu nuca,krantz si tiramisu





     Pentru ca ocazia cerea un tort deosebit m-am gandit sa realizez o combinatie intre ingrediente care imi plac in mod deosebit.Si ce a rezultat este un tort cu nuca , caramel si crema de la tiramisu ...

Ingrediente:

(pentru o forma de 18 cm. diametru)
 
griliaj:
  •     100 de grame de zahar tos
  •     100 de grame de nuca
  •     1 praf de sare

blat:

  •     4 oua
  •     2 linguri de apa rece
  •     5 linguri de zahar tos(dintre care una de zahar vanilat)
  •     2,5 linguri cu varf de faina
  •     1,5 linguri cu varf de pesmet alb
  •     1/2 din griliajul preparat
  •     1 lingurita praf de copt
crema:
  • 250 de grame de mascarpone
  • 500 ml de frisca zuzu
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri de zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingurita de ness dizolvata in 4 lingurite de apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 50 grame ciocolata alba
  • 2 linguri lichior de cafea

Pentru insiropat blatul:


  • 80 ml vin licoros gen marsala(am folosit lacrima lui ovidiu)


Preparare:
Pentru inceput se pregateste griliajul:
Intr-o craticioara cu fund dublu sau tigaie cu diametru de 28 de cm,se caramelizeaza cele 100 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie. Se adauga imediat cateva cristale de sare marina si nucile. Se amesteca scurt, atat cat nucile sa fie bine imbracate in caramel si se rastoarna pe hartia de copt uns cu ulei.
Se lasa sa se raceasca bine zaharul ars, apoi jumatate se toaca marisor cu cutitul si jumatate se macina la robot, urmand ca jumatatea fin macinata sa se foloseasca pentru blat, cealalta pentru ornat.


Pentru pregatirea blatului:
Se separa ouale si se pun intr-un bol albusurile (4 la numar) si apa rece (2linguri). Se bat spuma albusurile si se adauga cele 10 linguri de  zahar, batand in continuare la viteza mare pana ce se dizolva zaharul complet . Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori .Faina cernuta se amesteca cu pesmetul si praful ce copt.Adaugam ,in trei timpi, amestecul de faina si jumatatea fin macinata din griliaj. Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt.
Cuptorul se incalzeste timp de 10 minute la 180 de grade Celsius.Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, adica pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara niciun fel de aderente pe ea.Blatul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar.


Pentru pregatirea cremei:
Se pune branza mascarpone (250 de grame) intr-un bol si se mixeaza la mana cu ajutorul unei palete de silicon de cateva ori apoi se mixeaza cu o lingura de zahar in jur de 1 minute cu ajutorul mixerului,pana devine cremoasa.Galbenusurile le frecam cu un praf de sare ,apoi cu un plic de zahar vanilat si 2 linguri de zahar pana se ingroasa amestecul.Le punem la foc mic pe bain marie si amestecam incontinuu timp de 6-7 minute pana cand vom obtine un fel de maioneza ingrosata.Luam de pe foc.Continuam sa amestecam cu telul asezand amestecul intr-un recipient cu apa rece pentru a scadea temperatura.Adaugam vanilia si jumatate din amestecul de ness.Punem amestecul de galbenusuri peste mascarpone si amestecam,la viteza mica, in jur de 4 minute.Intre timp topim ciocolata alba cu restul de ness la bain marie.Trebuie sa mai batem frisca si suntem aproape gata.Insiropam si blatul de tort,care l-am sectionat in 2 bucati,cu vinul licoros.Nu ne mai ramane decat sa amestecam ciocolata topita cu amestecul de mascarpone si frisca sa o inglobam si astfel am obtinut crema de tiramisu.
 Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu