- 200 g făină 00
- 1/2 linguriță de sare
- 105 ml de apă
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 1 linguriţă de oţet de mere sau de vin
Pentru umplutura
- 50 g stafide ( coacaze sau curmale)
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
- 1/2 lingurita cardamon
- 1/4 linguriţă de nucsoara
- 3 stelute de anason
- 1 lingura de zahăr
- esenta de portocale,rom sau vanilie
- 4 biscuiti sau 4 bucati de turta dulce facute faina
- 60 g nuci tocate
- 4-5 mere mere tăiate cubuleţe(100 grame piure de dovleac+2-3 mere date pe razatoare)
Aluatul:
- Cerneţi făina cu sarea într-un castron. Amestecaţi într-o cană apa caldă (aprox 35 ° C) cu uleiul și oțetul. Turnaţi câte puţin din amestecul de apă/ulei/oțet peste făină, şi frământaţi până când veți obține un aluat moale şi elastic. Asigurați-vă că nu este prea uscat, adăugați încă puţină apă, dacă este necesar. Scoateţi aluatul pe blatul de lucru şi frământaţi timp de minim 5 minute pana devine neteda suprafata aluatului. Formaţi o bilă și acoperiţi-o ermetic cu folie de plastic, sau puneţi-o într-o pungă, pentru ca aluatul să nu se usuce. Lăsaţi-l să se odihnească timp de 30-90 de minute (cu cât stă mai mult, cu atât se întinde mai bine).
- Acoperiţi suprafaţa de lucru cu o faţă de masă, şi presăraţi-o cu făină. Puneţi aluatul în mijloc și întindeţi-l cu un sucitor, cât de mult puteţi. Întindeţi apoi aluatul folosind dosul mâinilor, trăgând de margini şi susţinându-l cu antebraţele.
- Preîncălziţi cuptorul la 200°C. Tapetaţi o tavă mare cu hârtie de copt. Lasa-ti la inmuiat stafidele.Dupa ce ati intins aluatul , presăraţi biscuitii sau turta dulce într-un strat uniform. Amestecaţi merele cu stafidele , nuca, zahărul şi scorţişoara,cardamonul,nucsoara,anasonul si esentele.
- Îndoiți capătul scurt al aluatului peste umplutură, şi sigilaţi extremităţile, împăturindu-le spre interior. Ridicați de faţa masă, astfel încât ștrudelul să se ruleze, închizându-se. Transferaţi ştrudelul în tava pregătită şi ungeţi-l cu ulei.Pe deasupra fie dati cu un galbenus de ou fie cu lapte.
- Coaceți ștrudelul pentru aproximativ 30 de minute sau până devine auriu închis. Lăsaţi să se răcească.Intoarce-ti tava la jumatatea timpului de coacere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu