miercuri, 16 aprilie 2014

Cozonac




Ingrediente cozonac:
  • 500 gr faina de cozonac
  • 180 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 85 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 7 grame de drojdie deshidratata
  • arome:coaja de portocala,lamaie,esenta de rom,de portocala,anason
  • 1 galbenus sau iaurt pentru finisat

Umplutura:
Stafide si coacaze inmuiate apoi stoarse bine de apa,nuci si rahat.Am facut 2 cozonaci in formele de chec din aceasta cantitate de faina.

Prepare Cozonac:
       Am cantarit si cernut faina apoi am amestecat drojdia uscata si am lasat timp de 15 minute in repaus.
       Laptele,zaharul,uleiul se pun pe foc si se incalzesc.Nu foarte mult,sa fie cald amestecul la mana dar sa nu friga.Galbenusurile se bat cu un praf de sare.Se adauga amestecul lichid caldut,cojile de portocala,lamaie,esentele apoi faina amestecata cu drojdia.Se porneste robotul pe programul de framantat timp de 15 minute.Intre timp incalzim cuptorul la 70 de grade .Dupa ce se termina framantarea,aluatul se imparte in 3 .Una din bile am dat-o cu putina cacao amestecata cu scortisoara dar ar fi trebuit o lingura intreaga de cacao ca sa coloreze bine aluatul.Se lasa la crescut in cuptorul stins,dar cu becul aprins,timp de o ora si jumatate sau pana cand aluatul se tripleaza in volum.

                               
     
       Fiecare bila de aluat se va imparti in doua bucati.Le intindem pe suprafata de lucru data cu ulei si punem umplutura aferenta.Apoi impletim cate trei bucati de aluat si asezam in tavi.

      Se vor tapeta doua tavi de chec cu foaie de copt.Taiati foaia mai inalta ca sa scoateti cozonacii usor din forme.Se dau la crescut din nou max.45 de minute sau pana ajunge aluatul la nivelul tavii.
                          

      Se ung cozonacii cu galbenus sau iaurt ,cum am procedat eu,si se dau la cuptor.
      Am dat pt 5 minute la 180,15 minute la 160 ,15 minute la 150.Am udat doua hartii de copt, le-am stors de apa si le-am sters ,apoi am acoperit cozonacii care se bronzasera binisor.Am dat la cuptor pentru alte 15 minute la 160.Mi s-au parut uscati pe deasupra asa incat alta data o sa reduc cu 5 minute ultima perioada de coacere.I-am uns cu miere si i-am transferat pe un gratar asezati pe o parte.I-am invartit cand pe o parte cand pe alta cam de patru ori pe fiecare pana se racesc complet.

                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu