joi, 10 iulie 2014

Boule dupa reteta de baghete franzuseti







Ingrediente:
  •     680 g faina alba
  •     7 g drojdie uscata  sau 25 de grame drojdie proaspata
  •     454 ml apa calduta


Metoda:

    Cantariti toate ingredientele intr-un bol apoi framantati cateva minute pana obtineti o coca usor lipicioasa.Asezati-o intr-un bol uns usor cu ulei si acoperiti cu folie alimentara de plastic si dati la frigider peste noapte. Coca poate ramane la frigider la crescut pana la 4 zile, deci nu trebuie sa va grabiti sa o coaceti; cu cat este lasata mai mult, cu atat dezvolta mai multe bule de aer si un gust mai placut.Ca si observatie :daca va fi acoperita cu un capac nu trebuie sa-l asezam etans sau daca avem folie alimentara sa o perforati in 2-3 locuri pentru a lasa gazele sa iasa si aluatul creasca.
    Cand suntem gata sa o coacem, o scoatem din frigider si o lasam 10 minute la temperatura camerei. O impartim in patru bucati egale si pornim sa formam un baton (batard): cu podul palmei si cu degetele apasam usor coca astfel incat sa formam un dreptunghi mai gros. Apucam latura lunga a dreptunghiului si o indoim pana la jumatatea dreptunghiului, sigiland marginea cu varful degetelor; facem acelasi lucru cu latura de jos a dreptunghiului (practic cele doua margini lungi se intalnesc si se sigileaza la mijloc). Procedam la fel restul bucatilor de coca si mai lasam 10 minute.
    Repetam operatia de formare a batonului (intindem sub forma de dreptunghi, sigilam cele doua laturi la mijloc), insa pentru a forma bagheta aducem partea de sus a batonului peste cea de jos, le unim, si incepem sa rulam batonul ca si cum ar fi un sucitor pentru aluat. Astfel, el se va alungi si va capata acea forma lunguiata si rotunda a baghetelor.
    Asezam cele patru baghete formate intr-o tava tapetata cu faina, le stropim putin cu faina, le acoperim cu un servet uscat si lasam la crescut la loc cald, timp de cel putin 1 h 30 min.
    Cu un sfert de ora inainte de coacere, dam drumul la cuptor pe treapta maxima si asezam o tava adanca pe plita de jos a acestuia, astfel incat sa se incinga odata cu cuptorul.
    Cand baghetele au crescut, le crestam diagonal de trei ori fiecare cu un cutit foarte ascutit sau o lama de ras, si dam la cuptor.
    Secretul crustei frumoase este ca, imediat ce am introdus baghetele in cuptor, sa turnam in tava asezata pe plita acestuia o cana cu apa clocotita si sa inchidem usa cat de repede putem.
   Dupa 15 minute ,timp in care cuptorul a fost setat pe 220 de grade, scoatem tava cu apa (daca a mai ramas), reducem temperatura cuptorului cu 20 de grade si mai coacem pentru inca 20-25 de minute, in functie de cat de coapte va plac (baghete sunt gata cand, daca batem in ele suna a gol).
    Se coc pana devin maronii si suna a gol cand le ciocanim pe fund , insa trebuie sa intoarcem tava la jumatatea timpului de coacere. In cazul meu a fost vorba de vreo 40 minute .
    Le scoatem pe un gratar, le stropim cu apa (ideal ar fi sa aveti un flacon mic prevazut cu pulverizator; daca nu aveti, folositi o pensula inmuiata in apa). Apa opreste intarirea exagerata a cojii dupa uscare.
     Le acoperim cu un servet si le lasam sa se raceasca.



In cazul boule-ului:Am folosit coca dupa trei zile de maturat in frigider.Impaturirea am realizat-o intocmai ca pentru baghete doar ca forma finala a fost una rotunda.Sarea si chimenul le-am adaugat inainte de a forma painea.Am lasat-o la crescut timp de o ora iar in ceea ce priveste coacerea am realizat-o ca si in cazul painii neframantate.La 200 de grade timp de 65 de minute apoi inca 15 minute,fara capac,la temperatura de 200 de grade.

Linku-ul urmatorul este sursa retetei iar cel de al doilea pentru a vedea imagini cu modul de impaturire:http://www.andie.ro/2012/05/06/baghete-frantuzesti/ si http://www.laprajiturela.ro/2014/04/baghete-frantuzesti-cu-mix-de-seminte/.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu