joi, 27 februarie 2014

Paine neagra neframantata




Ingrediente:
125 grame faina alba 650
125 grame faina de secara
250 grame faina neagra de paine
jumatate de cub de drojdie proaspata
1 lingurita miere/zahar
2 lingurite de sare
400-420 ml de apa calduta 

Mod de prepare:
Se respecta aceeasi pasi ca si la painea alba neframanta.
Amestecam drojdia cu mierea pana se desface.Incalzim apa.Masuram si dam prin sita faina de paine.Adaugam sarea la faina.Turnam putina apa peste drojdie apoi adaugam drojdia in faina.Si incepem sa adaugam si apa treptat , in functie de cat cere aluatul.Painea este una hidratata iar aluatul va fi moale.


Aluatul se va da la frigider minim 12 ore.
A doua zi nu ne ramane decat sa modelam painea, sa o lasam la crescut o ora si sa o dam la cuptor.

Vom incinge cuptorul la 200 de grade timp de 20 de minute dar si cratita acoperita in care vom coace painea.Dam la cuptor timp de 50 de minute.Luam capacul si mai lasam 10 -15 minute pana se rumeneste bine la suprafata.

 

luni, 24 februarie 2014

Biscuiti fragezi linzer cu untura



Reteta de baza:
  • 800 grame de untura
  • 600 grame de zahar
  • 5 oua
  • 2 lingurite de amoniac stins in 200 grame de iaurt
  • faina cat cuprinde
  • esente

Ingrediente folosite:
  • 180 grame de untura
  • 100 grame de zahar pudra 
  • 1 ou 
  • 1/2 lingurita de amoniac stins in 50 grame de iaurt
  • faina cat cuprinde
  • esenta de vanilie,coaja de la o lamaie mare

Mod de preparare:
     Untura se lasa sa se inmoaie, la temperatura camerei, apoi se mixeaza impreuna cu zaharul. Se adauga oul batut ,am pornit mixerul sa il incorporeze .Am adaugat coaja de lamaie , esenta de vanilie si amoniacul stins in iaurt.Am pornit din nou mixerul sa incorporeze ingredientele.Faina se adauga cate putin pana se obtine un aluat omogen care se lasa sa se odihneasca jumatate de ora in congelator.
      Dupa trecerea timpului , impartim aluatul in doua bucati .Una dintre bile se va da la frigider.




     Cealalta foaie o vom intinde pe masa de lucru data cu faina pana obtinem o foaie subtire de 3-4 mm.Cu ajutorul formei decupam aluatul cu forma mare apoi cu o forma mai mica decupam si centrul aluatului.



      Intre timp cuptorul se incalzeste timp de 10 minute la 180 de grade.
    Folosim foaie dubla de copt pentru tava asezam formele decupate de aluat in tava si dam la cuptor pentru 10-12 minute.La jumatatea intervalului se intoarce tava.Biscuitii nu trebuie sa se coloreze la suprafata doar baza dar foarte usor sa nu fie arsa.
        Se pregateste cea de  a doua bila de aluat decupand cu forma mare un numar egal ca cel de mai devreme.Acestia au stat la cuptor in jur de 14 minute.



            Din aluatul care a mai ramas a iesit o tava de biscuitii mici ca dimensiuni care au fost lasati in cuptor 10 minute la temperatura de 180 de grade.


sâmbătă, 22 februarie 2014

Salam de biscuiti cu ciocolata


Ingrediente:
  • 380 ml lapte
  • 400 grame biscuiti
  • 70 grame ciocolata
  • 90 grame unt
  • 300 grame rahat
  • 50 grame nuca
  • 100 grame stafide
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri miere
  • scortisoara,cardamon,vanilie,rom dupa gust

Mod de preparare:
Biscuitii se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul in proportie de 30% restul se taie cu rabdare.Vom obtine astfel un pesmet de biscuiti amestecat cu bucati mai maricele de biscuiti.
Intr-un vas punem laptele. Punem vasul pe foc si incalzim pana apar mici bule la suprafata laptelui.Luam de pe foc si adaugam cacao, untul, ciocolata rupta bucatele.Amestecam pana se omogenizeaza toate ingredientele.Lasam la racit. Cand s-a racit aromam dupa gust cu esentele,mirodeniile si mierea.
Biscutii sfaramati ii punem intr-un castron si amestecam cu nuca maruntita,rahatul taiat cubulete si stafidele care au stat la inmuiat in prealabil.
Turnam deasupra siropul de lapte si ciocolata si amestecam usor cu lingura, pana acesta este bine absorbit de biscuiti.
Pe o bucata de folie alimentara intindem nuca de cocos mai mult ,mai putin fiecare dupa gust. Intindem deasupra in strat cat mai uniform compozitia de biscuiti,mai presaram un strat de nuca de cocos pe deasupra compozitiei apoi cu ajutorul foliei formam un baton (rulam  ca si cum am face o rulada). Se inveleste bine in folie si prin presare cu mana i se da forma de cilindru.
Se da la rece pana se intareste bine si se poate felia.

duminică, 16 februarie 2014


 Mousse de ciocolata by Gordon Ramsay 

(Ultimate Cookery Course 2012)


Ingrediente:

  • 50 grame de unt 
  • 150 grame de ciocolata neagra(dar alta data o sa folosesc 110-120 grame ciocolata neagra cu procent de cacao 70%  undeva la 70 de grame iar restul ciocolata cu lapte)
  • 2 galbenusuri
  • 60 de grame de zahar
  • 175 ml frisca
  • 1 lingurita de esenta vanilie
  • scortisoara,cardamon dupa gust,coaja de portocala

 Mod de preparare:

  1. Se topeste untul si ciocolata pe bain marie.Vom adauga vanilia,coaja de portocala,scortisoara si cardamonul.
  2. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare , se adauga zaharul si se amesteca pe bain marie pana se dubleaza in volum si capata aspect de maioneza.Am uitat sa adaug cele 2 lingurite de apa specificate .
  3. Batem frisca.
  4. Cand galbenusurile  si amestecul de ciocolata se mai racesc ,le amestecam adaugand galbenusurile peste ciocolata.Inglobam si frisca prin miscari asemanatoare cifrei opt.
  5. Se da la frigider.Va fi mai bun a doua zi.




CHOCOLATE MOUSSE
WITH CHILLI AND MANGO
SERVES 4
Chocolate and chilli is one of those combinations made in heaven, and the mango just takes it to another dimension. As ever, make sure you use a good-quality chocolate, and if you can get a sweet, perfumed Alphonso mango, in season from April to May, so much the better.
 

50g unsalted butter
2–3 mild red chillies, deseeded and chopped
150g dark chocolate (70 per cent cocoa solids)
2 large egg yolks
60g caster sugar
175ml double cream
1 small ripe mango
1. Melt the butter in a small pan with the chopped chilli over a low heat. Leave to infuse for 30 minutes, then strain and discard the chilli.
2. Break the chocolate into pieces in a large heatproof bowl. Add the infused butter and set the bowl over a pan of gently simmering water. Heat the chocolate for about 10 minutes, stirring frequently, until it melts, then remove and cool to room temperature.
3. Meanwhile, put the egg yolks, sugar and 2 tablespoons of cold water in a large bowl.Place the bowl over a pan of gently simmering water. Using a hand-held electric whisk,beat the eggs and sugar for 5–10 minutes, until you are left with a pale, thick foam tha tholds a trail when the beaters are lifted up. Remove the bowl from the heat and set aside.
4. Using a balloon whisk, softly whip the cream in a separate bowl. When the melted chocolate and egg yolk mixtures are at the same temperature as the whipped cream, gently fold the egg yolk mixture into the chocolate using a large metal spoon. Using a figure-of-eight motion, fold in the whipped cream quickly and gently.
5. Divide the mixture between 4 small glasses and chill for at least 2 hours. When you are ready to serve, cut the mango either side of the stone, then peel and slice the flesh into thin wedges. Place a couple of mango slices delicately on top of each mousse and serve.


miercuri, 12 februarie 2014

Placinte turcesti cu branza


    Eu atat va mai spun, placinta asta merita facuta! Si… pofta buna!
Link-ul catre reteta pe care am incercat-o: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/placinte-turcesti-cu-branza.html.

 Ingrediente Placinte Turcesti Cu Branza:
  • 375 de grame de faina de patiserie
  • 10 grame de drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 125 ml.  de sana
  • 125 de ml. de apa minerala carbogazoasa
  • 60 de ml. de ulei
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 ou
  • in plus: 330 de grame de branza usor sarata ; 50 grame masline feliate si cimbru dupa gust;ulei pentru uns aluatul si planul de lucru.

Preparare Placinte Turcesti Cu Branza:

1. Se separa galbenusul de albus, galbenusul pastrandu-se deoparte pentru finisat deasupra placintele.
2. Drojdia se freaca bine cu zaharul (intr-un mic castronel) pana se lichefiaza.
3. Se amesteca intr-un vas albusul de ou, 125 de ml. de sana, apa minerala, 60 de ml. de ulei si drojdia lichefiata si se bat putin cu o furculita, cat sa se omogenizeze.
4. Faina se amesteca cu sarea intr-un castron si se incepe sa se adauge lichidele putin cate putin, amestecand la inceput cu o lingura de lemn, apoi framanatand coca energic. Unele tipuri de faina ar putea cere ceva mai mult lichid, asa incat se poate adauga cate 1 lingura de apa minerala, pe rand, daca aluatul e prea tare, sau dimpotriva, 1 lingura de faina, daca aluatul este prea moale.In cazul meu a fost nevoie de inca doua linguri de faina.Adaugati in functie de cat cere aluatul.
5. Trebuie sa se obtina un aluat neted si nelipicios, care se imparte deindata in 14 bucati cat mai egale care se ung bine cu ulei si se aseaza intr-o farfurie.


6. Se infoliaza farfuria cu folie alimentara si se lasa in repaus timp de 15 minute.
7. Dupa trecerea celor 15 minute, fiecare bucata se intinde pe planul de lucru uns cu ulei, cu ajutorul sucitorului, in forma unui disc cu grosimea de aproximativ 1 mm. Discurile trebuiesc asezate individual pe suprafata mesei de lucru.Eu le-am pus una peste alta cum preciza reteta,unse cu ulei dar dupa timpul de repaus devenisera un tot unitar asa incat a trebuit sa impart aluatul din nou.
8. Se acopera din nou cu folie alimentara si se mai lasa sa se odihneasca timp de 15 minute.
9. Se unge bine planul de lucru dar si mainile cu ulei si incepeti sa lucrati cu primul disc format.Intindeti aluatul cat mai subtire posibil.
10.  Aluatul  se presara cu branza.Unele discuri le-am umplut cu branza,cimbru si masline.Au fost mai bune decat cele simple.


 11. Se rasuceste aluatul, cu branza la mijloc, sub forma unui cilindru lung care se invarte in forma de spirala iar capatul ramas liber se baga sub placinta astfel formata.


 12. Placintele se aseaza intr-o tava potrivita pentru cuptor ( hartia de copt in strat dublu) si se aprinde cuptorul, fixandu-se la 160 de grade Celsius timp de 10 minute sa se incalzeasca. 


13. Pana cand se incinge cuptorul, se bate galbenusul cu lingura de lapte batut si se ung cu o pensula moale placintele pe deasupra. Optional, se pot presara cu ce fel de seminte va plac.
14. Placintele se coc in cuptorul preincins la 160 de grade Celsius timp de 30 de minute, pana se rumenesc frumos. La jumatatea timpului de coacere intoarce-ti tava pentru a se coace uniform.Cand scotem tava din cuptor o acoperim cu un servet de bucatarie.In felul acesta se formeaza aburi si aluatul va ramane pufos.




marți, 11 februarie 2014

Placinte cu urda si migdale

     


     Acesti trandafiri fac parte din categoria retetelor care trebuiesc incercate.  Reteta originala o gasiti aici: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/trandafiri-cu-urda-si-migdale.html

Ingrediente Trandafiri Cu Urda Si Migdale:
  • 500 de grame de faina boromir pentru patiserie
  • 100 de grame de zahar
  • 5 galbenusuri
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 190-200 de ml. de lapte
  • 20 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • 100 de grame de unt grasime 82%
  • 100 de grame de branza de vaci bine stoarsa de zer + 180 de grame branza de oaie
  • 50 de grame de stafide
  • coaja rasa de la doua portocale
  • zahar pudra pentru presarat

Preparare Trandafiri Cu Urda Si Migdale:

1. Intr-un castron se freaca drojdia cu 1 lingura de zahar (din cantitatea totala).Se pune o lingura de lapte incalzit.Se acopera cu un servet si se lasa la loc caldut sa se activeze drojdia.Daca dupa 10 -15 minute nu este activata va trebuie alta drojdie.

2. Pana cand se activeaza drojdia, se incalzeste laptele (ca pentru paine, la 37-38 de grade), se topeste untul (sa fie lichid, dar nu fierbinte) si 4 galbenusuri se bat cu sarea, se adauga 50  de grame de zahar, 1 lingurita extract de vanilie si apoi si laptele. Coaja rasa de portocala se amesteca cu faina.

3. Se omogenizeaza laptele amestecat cu galbenusuri cu drojdia activata si se toarna peste faina intr-un castron incapator, framantand energic cu mana sau cu mixerul. Dupa ce aluatul se leaga, se adauga si untul topit, putin cate putin, pana la incorporarea totala. Se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, deloc lipicios (cel putin 15 minute manual si 8-9 minute cu mixerul).In functie de faina s-ar putea ca aluatul sa mai ceara lapte.Adaugati cate o lingura(in jur de doua) pe rand pana se leaga aluatul apoi untul topit.

4. Aluatul l-am lasat in bolul de mixare fara sa-i ung peretii cu ulei.L-am acoperit cu un servet.Intre timp am incalzit cuptorul 15 minute la 60 de grade.Lasam aluatul in cuptorul stins ,cu lumina aprinsa, ca sa creasca pana isi dubleaza volumul.
 5. Pana aluatul creste, se pregateste umplutura: intr-un castron se pune urda, coaja rasa se portocale, migdalele sfaramate, 50 de grame de zahar si extractul de vanilie (1 lingurita).Se adauga cel de al patrulea galbenusul de ou in timp ce se amesteca bine, doar atat cat e nevoie sa se formeze o umplutura destul de tare ca si consistenta.

 6. Dupa ce aluatul a crescut arata cam asa:

Se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei si se imparte in 15 bucati egale.
7. Pe rand, fiecare bucata se aplatizeaza cu palma sau sucitorul, formand un disc pe cat posibil de apropiat de forma unui cerc cu diametrul de 15-16 cm., cu marginile frumoase si netede .
8. Se cresteaza in forma de cruce pornind de la margini catre centrul discului, fara a desprinde bucatile complet .
 9. Se aseaza la mijloc o “bila” de umplutura, cam de dimensiunea unei nuci .

10.Se apuca una dintre “petalele” de aluat si se trage peste umplutura, colturile presandu-le dedesubt.

11.Se continua cu “petala” imediat urmatoare (indiferent daca mergeti in contra sau in sensul acelor de ceasornic, daca ati pornit intr-o directie, pastrati-o pana la capat, nu alternati petalele in cruce).

12.In final, se obtine un trandafiras dragut care se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.


13. Se lasa placintele sa creasca in tava, acoperite cu un servet  cam 1/2 de ora. Intre timp, se incinge cuptorul pana la 160 de grade Celsius. Inainte de a da placintele la cuptor, se ung cu galbenusul ramas.
14. Se coc in cuptorul preincins la 160 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, timp in care trandafirii nostri umpluti cu urda vor creste si se vor rumeni frumos.Sa intoarce-ti tava la jumatatea timpului de coacere pentru a se rumeni uniform trandafirii.


miercuri, 5 februarie 2014

Paine cu lapte







500 grame de faina
25 grame drojdie proaspata
350 ml lapte
1 lingurita zahar
1 lingurita sare

Mod de prepare:

  • Drojdia se freaca cu zaharul pana devine pasta . Se adauga putin lapte caldut din cantitatea listata mai sus.Se lasa 10 minute la dospit.
  • In vasul de mixare punem laptele caldut,drojdia dospita si faina cernuta amestecata cu sarea.La viteza mica se incepe mixarea aluatului.
  • Urmeaza framantarea in jur de 10 minute pana suprafata aluatului devine neteda.Se lasa la dopsit , intr un loc caldut ,pentru doua ore.
  • Dupa ce s-au scurs cele doua ore ,aluatul trebuie iarasi framantat.Nu am insistat prea mult la aceasta etapa.In acest moment,doamnele care au fost sursa de inspiratie,puneau aluatul in tava de cozonac si il mai lasau la crescut inca o ora.Eu l-am lasat in forma in care dospise pana atunci la loc caldut pana a mai trecut si cea de a treia ora .
  • Cu 15 minute inainte de terminarea timpului de dospit ,incalzim cuptorul la 250 de grade cu o oala cu capac inauntru.
  • Lasam painea la cuptor timp de 30 de minute cu oala acoperita dupa care coboram temperatura la 220 de grade si lasam oala fara capac si mai tinem painea inca 10 minute la cuptor.
  • La final  invelim painea intru-un prosop si o sprijim in picioare de un zid pana se raceste.


Maioneza rapida







1 ou la temperatura camerei
1 lingurita de mustar
putina sare
150 ml ulei
capul de pasat legume pentru mixerul vertical

Nu stiu daca borcanul este obligatoriu sau nu dar tinand cont ca prima oara nu a iesit in vasul de mixer am spus sa respect filmuletul.http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/retete-diverse/maioneza-reteta-rapida-in-mai-putin-de-1-minut.html.De precizat , cei 300 ml de ulei specificati la reteta sunt prea multi.Nu o sa iasa maioneza poate daca adaugati inca un ou.Am incercat si nu a iesit cu cantitatea data.
Se pune totul in borcan,coborati mixerul astfel incat capul de mixare sa acopere oul cat mai bine si apasati butonul de putere maxima.Nu ridicati mixerul de pe fundul borcanului decat atunci cand maioneza se formeaza .Apoi pe viteza mica mixati pe toata inaltimea compozitiei sa se inglobeze bine uleiul.

sâmbătă, 1 februarie 2014

Paine rustica cu masline


Pentru ca  cea de a treia paine care imi propusesem sa o realizez a fost cu maia salbatica si rezultatul nu cel asteptat ,mai am de cercetat si cautat la acest capitol, sa incercam ceva sigur dupa numarul de comentarii pozitive si reusite subscrise in josul paginii al acestei retete preluata de pe site-ul doamnei Laura Adamache.http://www.lauraadamache.ro/2012/01/paine-rustica-cu-masline.html#_
Rezultatul se poate vedea in poza de prezentare.

Sa vedem ingredientele:
  • 500 g faina
  • 370 g apa calduta
  • 4 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita rasa sare
  • 120 g masline negre

Mod de Preparare

  • Punem faina intr-un vas si facem o gropita in centrul ei. Amestecam drojdia cu 1 lingurita de  zahar si adaugam apoi cu putina apa calduta (nu fierbinte!).O lasam 5 minute deoparte sa vedem daca este activa si face bule la suprafata apei.
  • Turnam apa in centrul fainii , drojdia dizolvata si amestecam putin pana prinde consistenta,adaugam sarea , taiem maslinele in feliute subtiri si le adaugam aluatului.
  • Amestecam cu o lingura de lemn, deoarece aluatul este foarte moale si lipicios, pana cand inglobam maslinele in aluat.
  • Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la dospit 2 ore.


  • Cu 15 minute inainte de terminarea perioadei de dospit, bagam in cuptor o cratita mai inalta (cca 30 cm inaltime si cu un diametru de 24cm) si il preincalzim la 250°C.Rasturnam aluatul pe masa de lucru bine pudrata cu faina ( aluatul este destul de moale) si il modelam in forma de dreptunghi.Impaturim marginea din dreapta peste aluat pana la jumatate apoi marginea din stanga peste intreg aluatul.Incercam sa-l modelam cat mai rotund si il intoarcem cu partea impaturita in jos. 
  • Cand cuptorul a atins temperatura de 250°C, scoatem cu grija cratita (atentie mare sa nu va ardeti), scoatem capacul, punem painica noastra in cratita, o acoperim repede cu capacul si o bagam in cuptor.
  • O coacem 30 minute la 250°C, apoi scoatem capacul si o mai coacem inca 5 minute la 230°C ca sa prinda o culoare frumoasa, uniforma.

Iar sectiunea se prezinta astfel:

Pofta buna!